امروزه با توجه به پیشرفت علم و تکنولوژی در عرصه پزشکی, روش های مختلفی جهت مداوای بیماری های نشیمنگاهی مورد استفاده قرار می گیرد که هیچ کدام از آن ها به جز جراحی نمی تواند درمان موفق آمیزی برای هموروئید, شقاق و… باشد. معمولا افرادی که دچار این عارضه می شوند تمایلی زیادی به خود درمانی و مصرف داروهای گیاهی دارند تا از جراحی فرار کنند. این دسته از مبتلایان باید این نکته بدانند که تنها راهکار قطعی و موثر در مداوای بیماری های نشیمنگاهی, همین روش می باشد. در حال حاضر لیزر را می توانیم جزء بهترین راه حل درمان دانست که تنها در مدت 20 دقیقه و بدون کوچک ترین احساس درد و خونریزی, بیماری های مقعدی را بهبود می بخشد. در ادامه در رابطه با عمل هموروئید و فیشر با لیزر و همچنین موارد این چنینی بیشتر صحبت خواهیم کرد.
بیماری های نشیمنگاهی چیست؟
هموروئید یا بواسیر چیست؟
بیماری بواسیر که در تلفظ علم پزشکی با نام هموروئید می شناسند, نوعی تورم و التهاب رگ های موجود در ناحیه رکتوم می باشد که در نواحی خارجی یا داخلی مقعد بروز پیدا می کند. دیواره مقعد به دلیل خاصی ارتجاعی و عملکرد حساسی که به همراه دارد نقش مهمی را در کنترل دریچه رکتوم به همراه دارد.
فیشر یا شقاق مقعدی چیست؟
به پارگی در ناحیه داخلی کانال مقعد که باعث احساس درد و ناراحتی در هنگام اجابت مزاج می شود را شقاق یا فیشر گویند. در صورتی که درمان آن به تعویق بیافتد, به مرور زمان شکاف به وجود آمده باعث بروز مشکلات جدی تر می شود که احساس درد و خونریزی در هنگام اجابت مزاج را به بیمار تحمیل می کند.
دلایل بروز بیماری های نشیمنگاهی
دلایل زیادی در بروز بیماری های نشیمنگاهی موثر هستند که مهمترین آن ها عبارتند از:
- اضافه وزن و چاقی مفرط
- افزایش فشار به نواحی مقعد در هنگام اجابت مزاج و کارهای طاقت فرسا
- بارداری و زایمان مکرر
- مصرف مواد مخدر و مشروبات الکلی
- عدم مصرف مایعات و آب که در آینده منجر به بروز یبوست و دفع سخت مدفوع می شود.
- اسهال مکرر
- مصرف غذاهای پرادویه و تند
- انجام برخی از ورزش های سنگین
- نشستن های طولانی مدت بر روی صندلی
- مصرف برخی از داروهای التهاب آور
بهترین روش درمان بیماری های مقعدی
در گذشته برای درمان عارضه های نشیمنگاهی از عمل های سنتی و باز استفاده می کردند که مشکلات زیادی را برای بیمار در آینده به وجود می آورد. خوشبختانه با پیشرفت تکنولوژی در عرصه پزشکی, روش های بهتری جایگزین جراحی های قدیمی شده که نمونه بارز آن لیزر می باشد.
جراحی لیزر بواسیر روش درمانی است که تهاجم کمتری را به بافت های نواحی مقعد وارد می کند. هر دو نوع کم توان و پرتوان می تواند نتایج مطلوبی را برای بیمار به همراه داشته باشد, در صورتی که بسته به میزان وخامت عارضه مورد استفاده قرار گیرد. به طور معمول این روش از جراحی برخلاف عمل های سنتی, به بافت های مجاور در دیواره مقعد هیچ گونه آسیبی وارد نمی کند و همین موضوع سبب محبوبیت بیشتر آن در میان کادر پزشکی شده است. در ادامه مطلب با مزیت های عمل هموروئید و فیشر با لیزر بیشتر آشنا خواهید شد که عبارتند از:
- اولین مزیتی که برای جراحی به روش لیزر می توان نام برد, کاهش بی اختیاری مقعد در دفع مدفوع می باشد که این امر برای افراد سالخورده و کهن سال بسیار حیاتی و مهم می باشد.
- عدم احساس درد و خونریزی برای بیمار
- دوره نقاهت نسبتا کوتاه مدت نسبت به عمل های باز و سنتی
- ادامه فعالیت های روزمره در کوتاه ترین زمان
- افزایش سرعت بهبودی زخم لیزر نسبت به روش های دیگر جراحی
- انتقال عفونت های خطرناک همچون ایدز و هپاتیت و… بسیار کم رنگ می باشد
- لیزر زمان کمتری را از کادر پزشکی گرفته و در نتیجه باعث افزایش ت پزشک معالج خواهد شد.
- عدم نیاز به پانسمان های طولانی و بزرگ و تنها استفاده از باند کوچک برای پوشش دادن محل زخم
- کنترل عروق خونی و به دنبال آن کاهش میزان خونریزی
- عدم بستری شدن در بیمارستان و ترخیص بیمار 20 دقیقه بعد از جراحی
- مشکل ساز نبودن روند درمان برای فرد مبتلا
- به دلیل عمیق نبودن میزان زخم ناشی از لیزر, آسیبی به باف های مجاور در نواحی مقعد وارد نمی شود.
- فعال و سرپا شدن بیمار بلافاصله بعد از عمل لیزر از دیگر مزیت های این روش درمانی است که برای افراد سالخورده بسیار مهم و حیاتی خواهد بود. همانطور که می دانید بیماری آمبولی(لخته شدن خون در رگ های پا) از عدم تحرک و فعالیت روزانه ناشی می شود و کسانی که سن بالایی دارند بیشتر از همه در معرض ابتلا به این عارضه می باشند. با احتساب این موضوع, جراحی با لیزر مشکلات این چنینی را رفع خواهد کرد.
- میزان تابش اشعه لیزر به دو نوع کم توان و پر توان تقسیم بندی می شوند که دسترسی راحت تر جراح در برخورد با بیماری های وخیم تر را فراهم می سازد.
- سوزاندن ریشه بیماری های نشیمنگاهی برای جلوگیری از بازگشت مجدد
- عدم تماس لیزر با محل عمل و بافت های مجاور
- کاهش عوارض های بعد از جراحی برای بیمار
- درصد موفقیت این روش از درمان بالا می باشد که به مهارت پزشک بستگی خواهد داشت.
- بدون نیاز به انجام آزمایشات پر هزینه و زمان بر قبل از جراحی